Valløby gamle PræstegaardNyt Arbejdsweekend 30. august - 1. september 2002
  Arbejdsweekend 30. august 2002 - 1. september 2002

Hovedindex

Administration
Generalforsamling
GroupCare

Prisliste
Brugervejledning
Kalender

Sadolin slægten
Brøchner slægten
Marcussen slægten
MacGregor slægten
Saabye slægten

Frode-grenen
Jørgen-grenen
Gunnar-grenen
Olaf-grenen
Knud-grenen

OneTreesGenes
Slægtslitteratur
Familiesamlinger

Valløby Kirke
(church)

Vallø Slot
(castle)

Vallø Kommune
(municipality)

Om vgp.dk
An English Abstract

 

Da årets arbejdsweekend var flyttet ca. 14 dage ift. tidligere år, havde sømmestrene sikret ekstremt godt vejr: På nær en enkelt byge skinnede solen uafbrudt (selvfølgelig ikke om natten!). Fotogalleri fra arbejdsweekenden.

Der var meget på listen over opgaver, men da der var fremmødt 28 efterkommere plus flere småbørn fik vi klaret det meste:

  • Fritlægning af gulvplanker i havestue
  • Reperation af hegn på udsigtshøjen
  • Tapet i Det Lyserøde Værelse
  • Fritlægning af murværk på sydgavl
  • Friskæring og opmaling af Trolden i træet
  • Reperation og kalkning af skorstene
  • Diverse småreperationer

Vanen tro mødtes de fleste i løbet af fredag eftermiddag/aften og der blev sendt stafetter til Kjøge efter togrejsende og drikkevarer. Senere blev der over et godt måltid mad planlagt weekendens forløb samt hørt nyt fra de forskellige grene. Her blev både morgendagens ekspedition til Hårlev trælast og de enkelte opgaver fordelt, således at vi kunne komme igang fra morgenstunden.

Der var tidligere erfaringer med at fjerne lakken fra gulvet i Spisestuen, hvor den til formålet lejede gulvslibemaskine viste sig uhensigtsmæssig til en start, da sandpapiret blot blev fyldt op. Derfor skulle lakken på Havestuens gulv først fjernes, og til dette var der flere gode ideer - lige fra kemisk rens (BUMS) til spartel og siklinger. De blev vist nok alle afprøvet i løbet af lørdagen, hvor der bl.a. blev produceret nogle flotte "slangeskind" i form af lange tykke stykker lak som blev skrabet af vha. kniv og spartel.
Desuden blev der udviklet nye værktøjer, for at gøre det lettere at skrabe uden at skulle ned på knæ. Her viste Gorm sig fra sin kreative side, og endte med et system bestående af nogle store egetræsklodser spændt fast på en skovl (!) med en høvlklinge monteret.

Uanset hvilken metoder der blev benyttet, er der ingen af de tilstedeværende som var i tvivl om, at det var hårdt arbejde, men det gjorde det muligt at bruge gulvslibemaskinen i løbet af søndagen og derved give gulvet olie, som den sidste opgave inden hjemrejse.

Nu er der blot tilbage ca. 15 m2 gulv ved brændeovnen, som skal udskiftes helt, da det er i sådan en forfatning, at slibning og lapperier ikke er en realistisk løsning. Et godt job til næste års arbejdsweekend, hvor der nok bør overvejes at indkøbe planker snarest, som ikke er ovntørret men kan ligge i grisestalden vinteren over for at vænne sig til det klima de kommer til at leve under, i en mange hundrede år gammel gård, som ikke bliver opvarmet om vinteren.

De øvrige opgaver var heller ikke den rene ferie, hvor bl.a. støbning af stolpehuller til udsigtshøjen og nedskrabning af kalk på sydgavl (ved badeværelset) også gav sved på panden.

Da der var kompetente familiemedlemmer til stede, fik også "Trolden i Træet" en tiltrængt kur, hvor også lidt farvelægning indgik, hvilket mange sikkert ikke kan huske den har fået før.

Der blev foretaget en flot tapetopsætning i det lyserøde værelse, med det mest fantastiske småblomstrede tapet, og køkkenet fik en gang nedslibning og maling bag komfuret, ligesom flere møbler fik gentableret malingen.

Der blev rettet lidt på konstruktionen omkring gavlvinduerne i østgavlen, som tager vand ind når det regner, men dette blev kun udført på det ene vindue.

Skorstenen fik lappet lidt puds og blev kalket, og herved blev det opdaget at "hatten" på brændeovnens skorsten trænger til at blive opbygget på ny - en spændende udfordring til næste år.

Som en særlig opgave blev der sorteret i den store stak fotografier på Præstegården, hvorved der kom styr på over 400 fotos samt lagt tilføjet over 200 "nære" familiemedlemmer på Louise Marcussens side til vores træ.

En del af den store brændestak fra stormen i december ´99 blev båret i tørvejr i grisestalden, men der er stadig til mange hænder.

Enkelte hængepartier blev det dog til, hvorfor der nu er lister i grisestalden til køkkenet og det lyseblå værelse, hvilket kan laves næste gang.

Da vejret viste sig fra den pæne side nåede vi bl.a. derved rigtigt meget, under festlige former, hvor ikke mindst madmødrene Sisse & Lise gjorde deres til vore alles velvære, og alle måltider blev indtaget udendørs.
Fredag aften blev lettere opstemt og enkelte kom meget sent i seng, men allerede lørdag var de fleste tydeligt mærket af at have haft hænderne oppe af lommerne, og flere faldt da også i søvn over spisebordet / på bænkene.

Der er nu snak om at lave en arbejdsweekend allerede i foråret, og det kræver blot at der er nogen som tager arrangementet på sine skuldre, og får gjort noget ved det.....

Jakob Søm

Se alle billederne fra weekenden her

 

Opdateret:

Valløby gamle Præstegaard, A/S © 2002-2007

Webeditor/Webmaster
Nikolaj Sadolin

Til  top